Sık Arananlar

LGS'ye 1 Hafta Kala Anne Babalara Öneriler

26 Mayıs 2022 Eğitim

LGS'ye 1 Hafta Kala Anne Babalara Öneriler

Liselere Geçiş Sınavı’na (LGS) sayılı günler kaldı. Öğrenciler bu süreçte sınavda başarılı olabilmek için bir yandan eksiklerini gidermeye çalışırken diğer yandan bol bol test çözüyor. Ancak sınava hazırlık süreci, sadece öğrenciye değil ailenin tamamını etkileyen bir süreç. Öğrencinin verimli bir hazırlık dönemi geçirmesinde ve sınavlarda başarılı olmasında aile içi iletişimin büyük bir rolü var. Sınav performansını olumsuz etkileyen kaygıdan uzak durmak için sadece çocuklara değil ailelere de büyük görev düşüyor.

ÇOCUĞUNUZ HATA YAPABİLİR: Çocukların hatalarını normalleştirmemek, mükemmeliyetçiliğe yol açar. Çocuklarınız size kendini beğendirmek için en iyi olmaya çalışır, bu durum ise öğrencinin sınava kaygıyla girmesine ve başarısız olmasına yol açar.

SANA GÜVENİYORUM TEHLİKESİ: ‘Sen başaracaksın. Sana güveniyorum’ cümlesi her ne kadar da olumlu bir cümle gibi görünse de çocuğa baskı yükleyen bir tutumdur. Çocuklar, buna benzer cümlelerle kendine yükledikleri beklentileri, sorumlulukları ve yükleri taşımakta zorlanabilirler. Bu sebeple kendilerine daha da fazla yüklenip başarısızlık algıları tetiklenebilir.

ARKADAŞI İLE KARŞILAŞTIRILMAMALI: Çocuklar çevresindeki karşılaştırmaları sizler onlara yansıtmasınız bile çoğu zaman fark ederler. Her zaman zihinlerine bir komşunun çocuğu ya da bir arkadaşı vardır. Bu sebeple onlara biricik olduğunu, doğruları ve kendine iyi gelenleriyle hareket etmesinin yolunu açmalısınız.

YARGILAMADAN KONUŞUN: Kendi doğrularınızdan önce koşulsuz ve eleştirmeden dinlemek gerekebilir. Eğer bu olmazsa asıl sorun görünmez, çocuklarınız sizin söyleyeceklerinizi tahmin ettikleri için ona yönelik cümlelerle sizlere gelirler. Sınav dönemleri aile ile yapılan sohbetler öğrencilerin en büyük rahatlatıcıları olmuştur. Koşulsuz kabul ile güvenle yapılan sohbetler kaygılarını azaltır. Öte yandan sürekli sınav hakkında konuşmak da yanlış bir yaklaşım. Çünkü çocukların gündeminde yoğun bir biçimde sınav var. Sürekli sınav konuşmak, bir süre sonra iletişiminizi kısıtlar ve keser. Tartışma, iletişimsizlik ve komutlar devreye girer.

SEN DEĞERLİSİN: Sınav döneminde öğrencilerin birçoğu ‘Ailem beni başarım için seviyor’, ‘Başarılı olmalıyım onlara kendimi göstermeliyim’ gibi duygularla baş başa kalıyor. Aileler bu yükü zaman zaman çocuklarına farkında olmadan yükleyebiliyor. Çocuğunuza koşulsuz destek sunmak, ailenin bir parçası olduğu için, bir birey olduğu için değerli olduğunu bilmesini göstermelisiniz.

MOTİVASYON ETKİNLİKLERİ: Sınava hazırlık senesi bir kamp ya da bir kapanma dönemi olabilir. Ancak yoğun bir sınav algısı ile geçen bu dönemde rahatlamaya yönelik motivasyon içeren etkinlikler de önemli yer tutar. Zaman zaman aile yürüyüşleri yapmak, doğaya vakit geçirmek, tiyatro ya da sinemaya gitmek hatta birlikte bilgisayar oyunu oynamak hem size hem de çocuğunuza iyi gelecektir.